SiXX

Ny licensmodell för IBMs mjukvara

Original IBM LogoÄntligen börjar det röra på sig vad gäller att betala för användandet av mjukvara och inte uppskattat användning över tid. IBM är vad jag kan se de första som tar steget i en någorlunda verklighetsförankrad värld. CS beskriver lita av det i denna artikel. Ingen form av favorisering, men har inte riktigt sett att de övriga stora har lyckats med att positionera sin prismodell bättre.

Det finns andra mjukvaruföretag som tar betalt för användandet. T.ex SAP vad gäller bl.a. deras XI plattform. Den prismodellen är dock inte riktigt verklighetsförankrad och fantastiskt dyr.

Mycket positivt med en användandemodell. Primärt för de som kör t.ex Virtuella Applikations Hotell, där applikationerna “flyter” och använder kraft efter hur mycket som krävs. D.v.s att en mindra app kan använda 1 CPU medans en tyngre kan använda 15 CPUer. Samtidigt kan en app i ena sekunden använda 1 CPU och under intensiva perioder 10 CPUer etc.

Idag är licensieringsproblematiken stor i denna typ av miljöer då prismodellen är per CPU. Om en app ligger hos ett Virtuellt Applikations Hotell på företaget med 250 CPUer, så skall enligt avtalen företaget betala för alla CPUer även fast det endast är t.ex. 4 som används. Alternativet för att vara “laglig” är att lösa applikationerna till ett visst antal CPUer och iom det samtidigt förlora hela tanken bakom hotellet.

Så ser med tillförlit fram emot hur detta utvecklar sig.

PS. Loggan i texten är IBMs original logga, som kuriosa DS.

Andra om: , ,

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.