SiXX

no-WWW or yes-WWW

no-wwwHar tidigare skrivit om no-www och om det verkligen är nödvändigt att ha kvar www. framför allt som har med internet och webbsidor att göra. Tydligen har no-www bidragit till en debatt inom området och många har uppenbarligen tankar. På yes-www tycker man tvärtom (konstigt med den adressen va). yes-www skriver bl.a. så här:

The main reason I argue for leaving the www. in URLs is that it serves as a gentle reminder that there are other services than the Web on the Internet. Some of these, such as FTP and DNS, users typically use transparently without even realizing it. Others, such as e-mail, users access through separate applications. Even so, I know of many users who will claim with a straight face that e-mail is not part of the Internet.

HM2K är man oxå för www. där av mer konkreta anledningar. där anses prefixen spela en betydande roll typ ftp.xxx.com mail.xxx.com etc. Detta om jag förstår det rätt med någon koppling till hur man gör i Apache (detta är jag långt ifrån säker på). Tanken förstår jag, men användarvänligheten ser jag inte kommer i kläm om man lämnar dessa prefix ute. De hänvisar till det pedagogiska i att göra på detta vis. Tycker kanske mer att det är det logiska och inte det pedagogiska, men alla tycker ju inte alltid lika.

Självklart finns utmaningar i detta. T.ex. hur hanteras subdomäner typ blog.xxx.com eller skall man ange xxx.com/blog. Det är en av de fördelar som HM2K skriver att www. har grundläggande tankar om. Dvs hur man från xxx.com alltid kör en redirect till www.xxx.com för att underlätta.

Bra med debatt i amnet i alla fall.

Här på NextGen hålls det fast vid no-www och att enkelhet gör allas vardag enklare.

 • http://fibrer.fleecelabs.se Peter Lindberg

  Hos mig med. Och skillnaden i tjänsterna framgår ju av “schemet”, dvs. “http:” gör “www” överflödigt, “ftp:” gör “ftp” överflödigt osv. (Och hur saker fungerar internt i Apache var en riktigt dålig motivation.)

 • http://pelle.vox.nu/ Pelle

  Håller med Peter och dig. Vi ansluter till olika portar med olika protokoll beroende på vad vi gör och därför ska man inte särskilja det med några subdomäner såsom www, mail, ftp etc. Istället är det ju mer korrekt att alltid anropa exempelvis huvuddomänen då det ju faktiskt är samma server man anropar – bara på olika vis.

  Mitt webbhotell anropas via vox.nu för att få hemsida, då ska jag väl anropa samma för att hämta mejlen och samma för att ladda upp en fil? Portarna blir annorlunda – protokollet likaså – där har vi det som håller isär det hela.

 • http://bajsbrun.wordpress.com Anton

  Intressant. Tidigare trådar om detta varit igång på seo-forum.se. Själv tycker jag att det är oerhört onödigt, det är egentligen bara folks medvetande som behöver informeras.

  Få verkar dock tycka så. De flesta använder www och därför ska det vara kvar. Punkt.

  När vi går mot ett internet där vi inte ens behöver skriva ut toppdomänen för att komma till rätt sida, då tror jag www inte längre har en funktion. I Firefox slår jag ofta in svt och trycker på enter – jag kommer ju ändå till svt.se eftersom Google söker upp sidan åt mig :).

  no-WWW!

 • http://www.roligasidor.se Pontus

  yes-www.org har varit otillgänglig ett tag, har fenomenet “slashdoted” dykt upp på din blogg, dvs. de klarade inte den höga trafiken? ;-)

  Aja, finns det inte en poäng med att använda olika subdomäner för olika slags data som skickas via samma port? Webbgränssnitten för ftp-servrar skickas väll som webbsidor genom port 80? Annars finns ju den ständiga wap.xxx, mobil.xxx, osv där www representerar “vanliga webben” för många. Ska man verkligen förvänta sig att folk ska sitta och läsa av useragents för att generera olika data för en topdomän? Speciellt i fallet med mobila-subdomäner…

  I övrigt hittade jag ingen blogg på xxx.com, WTF!? *besviken* (well, klockan är 4 på morgonen så lite flummig får man vara…)

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.