SiXX

Rules of Social Media Optimization

Sociala Soldaten KikarUnder flera år har Search Engine Optimization varit väldigt hypat och ett enormt intresse har funnits/finns för att hamna högt upp i Googles sökningar. Det har varit alla möjliga trix som t.ex länkfarmar mm. Fortfarande idag är SEO något som alla med intresse att synas på webben bör beakta såklart. SEO är dock inte längre detsamma som det var för ett par år sedan. Idag har det blivit mer av Social Media Optimization istället. Det innebär istort att du ser till att det du vill ha ut är levande och att det färdas på ett bra sätt över nätet. Detta gäller både på tekniks maner, dvs att det innehåll du vill nå ut med är lätt att tolka för sökmotorer etc. Den nya aspekten som tillkommit är att innehållet måste vara intressant och iögonfallande. Uppfylls det kravet kopplas nästa dimension på, dvs den långa svansen och all konversation som följer ett bra innehåll där kommunikation tillåts.

Influential Marketing Blog har Rohit Bhargava sammanställt det som inledningsvis var “5 Rules of Socail Media Optimization”. Tack vara just de punkter som bl.a var inkluderade blev det en lång diskussion och genom Wisdom of Crowds så blev till slut reglerna 17 till antalet och det kommer säkerligen fler. Jag återger här endast de fem första då de är tydliga och övergripande samt att det kanske kan leda till att svansen blir ännu längre, eftersom förhoppningsvis lockar det till att fler läser de resterande punkterna på dess respektive blogg.

1. Increase your linkability
This is the first and most important priority for websites. Many sites are “static” – meaning they are rarely updated and used simply for a storefront. To optimize a site for social media, we need to increase the linkability of the content. Adding a blog is a great step, however there are many other ways such as creating white papers and thought pieces, or even simply aggregating content that exists elsewhere into a useful format.
2. Make tagging and bookmarking easy
Adding content features like quick buttons to “add to del.icio.us” are one way to make the process of tagging pages easier, but we go beyond this, making sure pages include a list of relevant tags, suggested notes for a link (which come up automatically when you go to tag a site), and making sure to tag our pages first on popular social bookmarking sites (including more than just the homepage).
3. Reward inbound links
Often used as a barometer for success of a blog (as well as a website), inbound links are paramount to rising in search results and overall rankings. To encourage more of them, we need to make it easy and provide clear rewards. From using Permalinks to recreating Similarly, listing recent linking blogs on your site provides the reward of visibility for those who link to you
4. Help your content travel
Unlike much of SEO, SMO is not just about making changes to a site. When you have content that can be portable (such as PDFs, video files and audio files), submitting them to relevant sites will help your content travel further, and ultimately drive links back to your site.
5. Encourage the mashup
In a world of co-creation, it pays to be more open about letting others use your content (within reason). YouTube’s idea of providing code to cut and paste so you can imbed videos from their site has fueled their growth. Syndicating your content through RSS also makes it easy for others to create mashups that can drive traffic or augment your content.

Ovan fem mycket enkla och grundläggande delar kan te sig fruktansvärt självklara för de flesta, men hur många företag kommunicerar på internet enl ovan 5 regler och då är detta endast några punkter, men det spelar i sammanhanget ingen större roll.

Trots många sociala riddare som andas transparens och öppenhet så är det svårt när det väl kommer till kritan för företagen och dessutom har företagen som “bistår” företag med webb, inte alltid koll heller.

  • nisse

    Jag tror att Prediction market kommer att vara ett begrepp som nämns mer och mer i 3.0 framtid. Kom över begrepp när jag läste “wisdom of crowds” har därefter googlat lite för att lära mig mer. Nedan är en länk till grym blogg samt en länk till ett svenskt företag som jag hitta som håller på att utveckla en predtion market för bostadsmarknaden (tror jag i alla fall)

    http://www.midasoracle.org

    http://www.redict.se

    Ciao Bella

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.