SiXX

Enterprise Social Software: Jive Software

Jive Software med sitt flaggskepp Clearspace är en av de som når ut bäst med sitt budskap. Mycket tack vare Sam Lawrance som är en beryktad och duktig CMO för Jive. Hans blogg Go Big Always är en av de riktigt bra inom området Enterprise Social Software och Enterprise Productivity. Han är dessutom mycket flitig på Twitter. Jive försöker att vara Social Software branchens Apple (nej, det var inte jag som sa det). Det måste antagligen varit en prestige vinst av rang när de fick just Apple som kund. För en snabb överblick rekommenderar jag denna filmsnutt. Som beskriver funktioner men även hur integrationen med t.ex Salesforce ser ut.

Hela deras webbsite i kombination med deras bloggar (Gia Lyons blogg och Sam Lawrence blogg är kanske de främsta) och communityn Clearstep är rena guldgruvan om man gillar Social Software och Enterprise Productivity. De håller inte inne på informationen direkt, fullt ös och helt transparent. Det är ett jätteplus för Jive Software

Jive har valt att försöka få in så många social funktioner som det bara går. De lever dessutom som de lär och hela företaget är ytterst öppna och transparenta med vad de gör, vilka idéer de har samt sprider mycket av hur deras kunder gör och vilka utmaningar de och deras kunder står inför. Ett initiativ som företaget i sin helet tagit inom just öppenhet etc är Clearstep, en öppen social träffplats för alla som vill prata Enterprise Social Software och ämnen som ligger i dess närhet. Mycket skrivs om förändringsarbete, ROI och hur man lättast för in en Social Software plattform. Bilden nedan är Clearstep.


klicka på bilden för större bild

Jive är ett av de företag som tidigt i denna finanskris gick ut och meddelade att de säger upp personal. Givetvis tragiskt, men historiken visar också att de som är tidigt ute med detta överlever lågkonjukturen. Jive är förnärvarande inte direkt uppmärksammade i Sverige, men gissar att det kommer att förändras. De har en komplett lösning och de har även valt att väva in dokumenthantering/dokumentdelning i det hela. Det är något som få förknippar med Social Software utan hänvisar till andra lösningar antingen från egen produktportfölj eller från annan leverantör som man integrerar med.

Jive´s Clearspace

Clearstep har det mesta i godisväg man kan tänka sig. Förutom det vanliga i form av Bloggar, Wiki, Grupper, Social Nätverk (Friending) och dokumenthantering så finns det givetivs taggar och ett snyggt gränssnitt som är helt anpassningsbart efter just “dina” behov. Det finns även en status-funktion inbyggd och det är nått som faktiskt alla andra saknar (om jag inte har helt fel).

Ytterligare en differentiator (förutom dokumenthantering/delningen) är projekthantering som även det finns inbyggd i Clearspace. Detta är alltså inte enbart en Social Software lösning utan lite som Apple, man får allt man behöver i ett paket (ja t.o.m meddelanden/mail kan skickas i Clearspace om så önskas).

Feature-listan är nog vad de flesta skulle kalla en önskelista, men i Clearspace fall är det verklighet och dessutom fungerar det bra. Det är heller inte ett hopkok av olika produkter som många andra produkter från ffa de stora drakarna är. Feature-listan ser ut så här:


Det är väldigt lätt att följa information och människor eller ditt nätverk. Clearspace är intuitivt och självlärande. Har sällan haft så låg instegstrappa i en såpass komplicerad applikation. Det i kombo med en riktigt fin feelgood-känsla runt detta Portland-baserade företag.

Nackdelar

I Clearspace fall är det faktiskt svårt att hitta nackdelar. Ja, det saknas mikroblogg (min alldeles egna käpphäst) i dess rätta bemärkelse och en del andra mindre delar, men med den funktionalitet som erbjuds så försvinner kravet på dessa. Det är lätt att deltaga och det är lätt att komma igång. Skulle man stöta på problem så finns det platser för att få hjälp av nätverket runt produkten och de företag som är intresserade av området eller har liknande utmaningar. Kraften av Enterprise 2.0 utnyttjas fullt ut av Jive. De låter kunder, konkurrenter och fans ta del av deras information för att det skapar framgång för Jive. De är inte dumma helt enkelt!

Så nej, inte så mycket negativt. Om någon som arbetat mer med produkten vill tillägga något är det bara att stötta konversationen och skriva en kommentar.

Sammanfattning

En produkt som fått alldeles för lite uppmärksamhet utanför USA. En fullkompetent lösning inom detta område och min tro och förhoppning är att detta bolag kommer gå långt. Även Jive har sin lösning som SaaS-alternativ och är hyffsat öppna med sin prismodell.

Även teknisk är det en bra plattform. Java baserad och med stöd för de flesta olika plattformar och databaser. Gissningsvis är det uppköpt inom något år. Tror att min sammaställning kommer att vara till Jive´s fördel. Jag är såld!

Nästa post i serien kommer vara IBM Lotus Connections

Tidigare poster i serien:
Vilka bra Enterprise Social Software lösningar finns?
Enterprise Social Software: mZinga
Enterprise Social Software: Socialtext

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.