SiXX

Moderna konferenser har vissa baskrav på sig idag. De basala är WiFi och eluttag. För att få ut ännu mer av det event som ni antagligen lagt ner mycket pengar och engagemang på att få ihop till det toppenevent alla hoppas på, så kan nedanstående hjälpa mycket för att nå ut ordentligt med ämnat mål och dessutom nå och engagera många fler. De event som haft nedan möjligheter har varit de bästa event jag deltagit på.

Backchannel


Att ha en kanal på nätet där ämnet som diskuteras på scenen debatteras för in en ytterligare dimension på konferensen och man får ut mycket mer av eventet. Fredrik Wackå har skrivit om detta i posten “Lyckat försök med bakgrundskanal på konferens”. För de som vill se exempel på Backchannels så finns bl.a. DisruptiveMedia (som för övrigt kör v3 den 3 december) med Jaiku-backchannel, Reboot08 och nu senast SIME08.

Live Video


De riktigt tuffa kör dessutom live video med möjlighet till att live på distans även vara delaktig i eventet och även i diskussionen genom att kommentera och ställa frågor. Även här är Annika Lidne och Disruptive Media konferensen en förebild i Sverige. Titta gärna på det förra eventet på Bambuser . I efterhand så läggs mer högupplösta versioner upp på t.ex blip.tv, så här kan man t.ex se Disruptive Media eventet i efterhand i högupplöst version. Just denna punkt förtjänar Björn Falkevik ett omnämnade, bara för att han är en av pionjärerna i Sverige som ser till att detta sker. Utan honom tror jag inte att genomslaget varit lika stort som det faktiskt blivit nu. Go Björn!

Varför tar jag upp detta ämne? Jo! Igår var det IBM Software Day 2008. Observera att detta är enbart ett exempel och ingen kritik mot IBM. Detta gäller många av de större eventen! Jag kunde inte närvara för första gången på 4år. Jättetråkigt tyckte jag, hade gärna varit där och därav får detta event symbolisera mina tankar runt moderna event. IBM marknadsförde detta som eventet där man “snackar mindre och gör mer”. Kalas tänkte jag och eftersom en av branden inom IBM Software har som fokus Social Software hade jag förhoppningar här. Garanterat talade någon talare på eventet om öppenhet och transparens osv. Det började bra med att eventsidans startsida hade ett forum inbäddat. Tyvärr endast 26 inlägg totalt, men en bra start. Vidare så blev jag lite impad när jag såg Facebook-gruppen för eventet. Kul. Facebookgruppen fick lite medlemmar men sen var det tyst….och under gårdagen var det knäpptyst.

Jag hade en förhoppning om att kunna i efterhand (och lite i realtid) följa det som var intressant under dagen. Tyvärr blev det inte så och har inte ens hittat en enda bloggpost om eventet. Det finns säkert såklart, men jag har inte lyckats. Gjorde lite försök på bloggar.se på IBM och mer specifikt även på IBM Software Day (där endast min live bloggpost från förra året dök upp) samt lite övrig Google-trixeri.

Notera att Disruptive Media eventet är ett betalevent som kostar ett par tusen och ÄNDÅ är de öppna och delar med sig. Varför? Jo, för att de vinner mer på det än de förlorar är min gissning. Det i kombination med att de flesta som är på dessa event är där för de sociala delarna, träffa folk och knyta kontakter i pauser och efterföljande mingel. IBM Software Day är ett gratis event.

Om ni står i startgroparna för att genomföra ett event, så överväg i alla fall ovan punkter. Det är ett stort mervärde för oss som gärna besöker dem, både på plats och på distans.

UPDATE: Eftersom IBM fick stå symbol ovan vill jag även ge lite kudos. IBM bjuder in bloggare på Lotusphere2009 i initiativet bloggers@lotusphere

UPDATE 2: Sacha Chua på IBM postade precis efter jag postat min post en reflektion om Backchannels som är läsvärd.

Twitter backchannel: Towards the end of our panel, I noticed that one of the online comments mentioned the #to20 Twitter backchannel. I pulled out my iPod Touch, keyed in the wireless user name and password the organizers gave me, and navigated to the #to20 search page. After I scanned through the previous discussions, I started bringing ideas from the backchannel into our panel conversation. People’s tweets reminded me of interesting points to bring up. I’m really glad I had access to the Twitter backchannel without doing something as awkward as bringing out a laptop, and that I could get to know different aspects of the people I’d just met in person. Good stuff! I’ll be relying on Twitter to keep me up to date tomorrow, as I won’t be able to attend in person and rumor has it that the live webcast requires Internet Explorer”

Frankensteinriggen och Björn foto av Mattias Wiberg via Flickr
Backchannel foto från Alexander Ljung via Flickr

| 12 Comments
×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.