SiXX

Google Wave – The Evolution of productivity

google-wave-logoGoogle Wave är det största som hänt produktivitetsverktygen på mycket mycket länge. Storheten för Google Wave ligger i väldigt många punkter och jag skall försöka bena ut dem alla. Lägger ut några av den direkt:

1. Google Wave utgår i från nuet och låter dig avgöra vad en Wave är!
2. Goggle Wave tillåter dig att föra konversationen där du är komfortabel
3. Google Wave ökar produktiviteten
4. Google Wave är Open Source
5. Google Wave kommer att vara en viktig komponent i Open Stack

Med risk för att detta blir min längsta post genom tiderna tänker jag beta av ovan ämnen i tur och ordning, men stanna kvar. Google Wave kommer förändra ditt sätt att arbeta och att få mer saker gjorda på kortare tid.

googel-wave

Google Wave utgår i från nuet och låter dig avgöra vad en Wave är!

Mail ersatte snigelpost, chat ersatte telefon etc. Dessa var endast smartare versioner av ett redan befintligt medie. Google Wave utgår ifrån hur vi vill att det vi håller på med skall uppfattas. Inledningsvis kan konversationen vara mellan två personer som i en klassisk mailkonversation, efter ett tag kan det bli mer som en Wiki sida med många som uppdaterar informationen. Således kan alltså information flyttas mellan de olika medier vi har idag. Kan börja som mail, övergå i chat och sluta i en wiki, för att kanske i slutet publiceras på en webbsida.

Kort sagt låter Googel Wave informationen vara det den är och inte det den först var. Hur ofta har du inte velat flytta en mailkonversation till ett projektrum eller en wiki etc. Detta är nu längre inget problem. Google har många gånger utgått från nuet och ignorerat historiken, så även denna gång.

Goggle Wave tillåter dig att föra konversationen där du är komfortabel

Varför måste man vara styrd till en specifik klient (webb eller fet spelar ingen roll) för att kunna få ut det mesta av informationen. Idag när vi konverserar och samtalar på många platser beroende på ämne och vad du vill skicka för signaler så är det viktigt att även de “svulstigare” lösningarna låter oss göra detta. Det har varit fullständigt omöjligt i så väl Lotus Notes/Domino/Connections/Quickr som i Microsoft Outlook/Sharepoint/Exchange som samtliga andra leverantörer av produktivitetslösnignar.

Google Wave tillhandahåller flera öppna APIer som låter dig transportera ut/in information från de platser där du själv känner dig bekväm. Du kan med Google Wave kommentera på en blogg i din egen Wave-klient såväl som på den aktuella bloggen eller någon annan stans som har valt att koppla in Google Wave APIet.

Google Wave ökar produktiviteten

Ovan framgår det att du kan kommunicera oberoende av klient, ämne och medie på ett betydligt mer produktivt sätt än tidigare. Detaljer som att du har playback möjlighet t.ex. Tänk alla mailtrådar du gått igenom för att hitta en liten mening eller formulering. Tänk hur många revisioner av olika dokument etc du varit med och jobbat fram. Att nu redan från allra första tecken veta att denna Wave kommer att bli något. Du kan bjuda in deltagare, du kan länka till andra “waves” eller länka in andra källor hur du vill. Du kan chatta, kommentera, uppdatera. Flera användare kan t.o.m uppdatera samtidigt och alla ser vad som uppdateras.

Om en person uppdaterar och du inte varit inne i waven så är det markerat när du öppnar den nästa gång. Har flera varit inne och ändrat så ser du allt som ändrats etc.

För en person intresserad av produktivitet är detta en våt dröm! Gissar att det sprutar ut dokument hos konkurrenterna nu med titlar som “Google Wave – Thats why they wont succeed in the corporate space” – “Google has no tradition in large enterprise” – “Things they did not show about Google Wave” – “Competetive Sheet for Google Wave” – “Everything you need to know about Google Wave when your customer asks”.

För dessa leverantörer säger jag bara en sak – ÖKA!! Google Wave kommer att konkurrera ut er annars! För första gången på över 10år har Microsoft och IBM fått ordentlig konkurrens på produktivitetssidan. Det är mycket välkommet då de stått stilla länge nog (vad har egentligen utvecklats i t.ex deras mailklienter om man skall vara lite krass).

Google Wave är Open Source

I linje med många av deras andra produkter så släpper de Google Wave öppet.

As with Android, Google Chrome, and many other Google efforts, we plan to make the code open source as a way to encourage the developer community to get involved. Google Wave is very open and extensible, and we’re inviting developers to add all kinds of cool stuff before our public launch.

Wave protokollet är det som är tanken skall hjälpa till att hålla ihop helheten. Det finns redan massor med information på Google Wave Federation Protocol sidan.

Google Wave är kommer vara en viktig komponent i Open Stack

Igen visar Google att de vill vara främst på att tillhandahålla tjänster inom Open Stack. Steve Rubel sa det bra när jag träffade honom för några veckor sedan.

Google is like an Trojan Horse when it comes to Open Stack – Steve Rubel

Steve hade nog mer rätt än han anade (eller så visste han). Google Wave kan mycket väl vara just den trojanska hästen. Inte bara i den aspekten att Google Wave kommer ersätta mailklienter världen över utan även i den aspekten att det kommer att fullständigt revolutionera vår ostrukturerade konversation. Vi kan nu ha konversationen vart vi vill och detta utan att behöva förlora information bara för att man är borta en stund. Du har det i din Wave-klient, på din blogg, i wikin eller kanske ditt fotoalbum……..eller på din karta, eller i din enterprise-applikation, eller på ditt intranät eller på den vanliga mikrobloggen etc. Ja bara våra egna huvuden sätter gränserna (som alltid givetvis). Under demon på Google I/O visade de t.ex hur du kunde ha din Wave-klient som gränssnitt för Twitter.

Sammanfattning

Har nästan inga ord över. Jag är helt förstummad över vad Google Wave erbjuder. Givetvis vill jag klämma och känna innan jag skriver under trosbekännelsen, men oavsett har Google nu satt ordentligt med griller i huvudet på alla de stora mjukvarubolaget och många intrernetföretag. För at inte tala om alla oss användare som längtar efter att sätta tänderna i något som för oss närmare våra kollegor, får saker gjorda fortare och dessutom kan göra det i den miljö vi känner oss bekväma i.

Framtiden har bara börjat!

Mer lösning

Se Google I/O dragningen med Google Wave demo och mycket mer
Mashable har en bra sammanfattning på lite mer funktions/features nivå
Computer Sweden försöker lägga lite företagsperspektiv på det
Google Waves produktsida med länkar till all info om Google Wave

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.