SiXX

Öppenhet och dialog är två av ledorden för den danska regeringens nya IT-policy som skall vara klar till 2011.

Det sa tjänstemännen som i damernas omklädningsrum höll sessionen om
“Öppnare regeringar”Reboot (reboot11).

danska regeringen reboot11

De var där och bjöd in till dialog och fick, för mig något förvånande, på pälsen ordentligt. Få av de danska deltagarna var nöjda med hur regeringen skötte detta. De ville ha input till sin nya IT-policy inför 2011 och de erbjöd alla att vara med och alla som deltog skulle självklart nämnas i policyn när den var klar. Arbetet skulle även (om jag förstod det rätt) ske öppet och många skulle deltaga. De fick genast mothugg om att de i rummet minsann inte gjorde något gratis etc. För mig förvånande när många av de som var upprörda satt och delade med sig vitt och brett på andra sessioner. Slutsatsen av detta är nog att det finns ett lager av illska över den slutenhet som myndigheter har och nu fick dessa arma killar ta smällen.

reboot11 notes danska regeringen

En annan av slutsatserna var att myndigheter måste börja använda frågeställningen “Säg till oss vad vi skall göra” istället för “Vi får se vad vi gör”. Det skulle innebära att myndigheterna skulle gå betydligt mer åt dialog och åt att lyssna på medborgarna i stället för att utan verklighetsförankring fatta beslut som medborgarna inte varit delaktiga i.

Personligen tyckte jag innitiativet var stort och applåderar det. Önskar att våra svenska myndigheter kunde göra liknande.

| 1 Comment
×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.