SiXX

Dra inte med mig i din öppenhet!

Det senaste året har transparens varit ett ledord och de starkaste förespråkarna har t.o.m använt ord som “total transparens”. För mig betyder trasparens i mångt och mycket ansvar och respekt. Varje person och varje företag bör ha en tydlig policy för vad transparens/öppenhet är för just mig (person)/oss (företag).

Denna post är sprungen ur personliga upplevelser som grundar sig i att personer runt mig blivit drabbade av ofrivillig öppenhet. Detta dessutom helt utan uppsåt och det är just där det kan gå galet för både företag och privat personer. Detta har även drabbat kunder som jag jobbat med, som verkat i känsliga industrier, men som haft stolta medarbetare som vill visa upp vad de gör och allt blir galet, igen helt utan uppsåt.

öppenhet och transparens

Personlig transparens och öppenhet

Sommaren närmar sig slutet och bröllopen, seglatserna, stränderna och de sena kvällarna med rosé på bordet börjar sakta tyna, men bilderna från dessa tillfällen lever kvar och sprids till nära och kära. Det sker dock i lite nya kanaler än vad det tidigare gjort. Nu används inte sällan Facebook eller andra nätverk för att sprida dessa bilder.

Tidigare likt journalister kunde vi till viss mån styra bilden av oss hos vår arbetsgivare och ge en bild av oss yrkesmässigt och kanske ha en annan bland kompisar. Idag är det allt svårare att uppräthålla två olika bilder av oss som personer, detta är enligt mig något bra. Vi är alla människor och även VDn för börsbolaget torkar bajs på sin nyfödde dotter precis som vi andra. Han går i slitna jeans och tar garanterat en pilsner på fredagen och har lite ångest för att gräset skulle ha klippts redan förra helgen. Att personligheter kommer fram i yrkeslivet är något bra, men det finns andra sidor av detta också.

Dra inte in andra i din egen öppenhet utan deras godkännande!

Börjar med att exemplifiera lite. Stor baluns med mycket god dricka (ja, alkohol) och många glada tillrop, sång och dans. Kort tas, inget konstigt med det, det var en trevlig städad fest med mycket skratt och glada människor. Dock har vi alla olika nätverk och olika beteenden på nätet. En person som bara har väldigt nära vänner på Facebook lägger upp bilder från festen där flertalet av deltagarna på bilderna är onyktra (inget utöver det vanliga) och väljer dessutom att tagga alla deltagarna på bilderna med Facebooks eminenta taggningsfunktion…….swooosh så dyker det upp i alla festdeltagarnas feed på Facebook…..och ALLA deras vänner (ibland ännu fler beroende på inställningar) ser dem också i sin newsfeed. Nu dyker således onyktra bilder upp på flera av festdeltagarna som använder Facebook väldigt seriöst yrkesmässigt. Ja, det går att ta bort en tagg, men ofta upptäcks detta sent och den eventuella skadan är ofta skedd.

Detta händer varje dag och jag har medvetet valt att exemplifiera med något som inte är något konstigt för någon av oss, vi har nog alla varit onyktra i vänners lag, men med det sagt kanske vi inte vill att bilderna skall sitta på kontorsdörren på måndag morgon?

Att posta ffa bilder på andra i situationer som personen på bilden kanske inte tycker är 100% ok är något vi skall respektera och således bör vi kolla med dem innan vi postar eller iaf se till att vi tänkt igenom det ordentligt så man vet vart bilderna tar vägen när man publicerar. Detta då dessa publiceringar inte sker med ont uppsåt utan bara med en vilja att dela med sig av minnen från festen.

Öppenhets policy

Varje person bör tänka igenom sin öppenhet och hur det ev kan påverka andra. Detta gäller all form av aktivitet online. Jag har en egen mycket enkel policy som innefattar hur jag hanterar:

1. Min familj
2. Bilder och refererande texter
3. Yrkesrelaterad öppenhet

Min är säkert inte samma som din, men tror alla bör tänka till på detta, även om det låter lite fånigt med en personlig policy, men det kan skada andra om du inte tänkt till.

Företags transparens och öppenhet

Hade först skrivit mycket långt på denna punkt men tog bort det. Kontentan är att alla företag bör tänka till på hur långt företagets öppenhet skall sträcka sig. Leva efter det beslutat och vara öppen med det som det är beslutat om och vara stängd med det som skall vara stängt.

Den totala transparensen för företag är en myt och rent av fånigt att ens diskutera. Det fungerar inte i praktiken, så enkelt är det.

Den stora utmaningen vad gäller öppenhet och det som inte är öppet är precis som det alltid varit ……….. hur får vi medarbetare att inte prata hemligheter bredvid munnen under middagen eller i skidliften samt hur får vi dem att tala mer om det som är öppet, men detta är ju inget nytt!

Så om du inte tänkt till på detta gör det innan du skadar någon eller bryter mot ditt företags Code of Conduct.

UPDATE: Fick denna länk skickad till mig och självklart lite intressant att även Google CEO Eric Schmidt är inne på samma linje.

 • Pingback: Tweets that mention Dra inte med mig i din öppenhet! « Next Generation Internet -- Topsy.com

 • http://twitter.com/kjellberg kjellberg

  Dra inte med mig i din öppenhet! http://is.gd/eqtZG En bra genomgång av @stenbeck :

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://friendfeed.com/jardenberg Joakim Jardenberg

  Det började bra, jag är en anhängare av öppenhet men mycket väl medveten om att vi behöver få kläm på hur vi ska hantera transparens by proxy. jag skulle tex gärna diskutera att @stenbeck tycker det är självklart att det är den ena partens vilja som ska få avgöra om bilderna ska postas eller inte. Men sedan spårar det ur fullständigt när jag läser fraser som ”Den totala transparensen för företag är en myt och rent av fånigt att ens diskutera. Det fungerar inte i praktiken, så enkelt är det.” Trist. Övermåttan trist.

  This comment was originally posted on FriendFeed

  • http://sixx.se/nextgen Fredrik Stenbeck

   Har svarat på Jardenberg.se och gissar/hoppas att konversationen kommer att fortsatta.

   http://jardenberg.se/b/jardenberg-kommenterar-20-aug-2010/

   • http://www.sermoconsulting.se Peter Einarsson

    Synd att du inte fick respons på “total transparens för företag”, det kanske är hemligt…

 • http://twitter.com/Haddock55 Haddock55

  Värt att tänka lite på från @stenbeck: Skrev av mig om öppenhet i posten “Dra inte med mig i din öppenhet!”- http://bit.ly/b8ocbm #fb

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/elwirakotowska elwirakotowska

  viktig post, missa inte den: Dra inte med mig i din öppenhet! http://ow.ly/2sgZW #in

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/nilssonmalmen nilssonmalmen

  @stenbeck Ok, tack. Viktigt ämne att reflektera över! http://bit.ly/b8ocbm

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/nomethod nomethod

  Läs och sluta tagga mig! RT @stenbeck Skrev av mig om öppenhet i posten “Dra inte med mig i din öppenhet!”- http://bit.ly/b8ocbm

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/Flowervalley Flowervalley

  Klokt skrivet av @stenbeck RT @elwirakotowska: viktig post, missa inte den: Dra inte med mig i din öppenhet! http://ow.ly/2sgZW #in

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://www.sermoconsulting.se Peter Einarsson

  Synd att du inte skriver mera om “Företags transparens och öppenhet” för du har helt rätt i det du skriver, speciellt “Den totala transparensen för företag är en myt och rent av fånigt att ens diskutera. Det fungerar inte i praktiken, så enkelt är det.”

 • http://twitter.com/svenenglund svenenglund

  Håller väl inte med allt här inte http://sixx.se/nextgen/2010/08/19/dra-inte-med-mig-i-din-oppenhet/ . #transparens

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/manzay manzay

  Dra inte med andra i din öppenhet! http://bit.ly/dy7NcL

  This comment was originally posted on Twitter

 • UXLogica

  Eftertänkansvärt från @stenbeck http://sixx.se/nextgen/2010/08/19/dra-inte-med-mig-i-din-oppenhet/

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/slumpnavigator slumpnavigator

  Bra där! Tankarna går även till Wikileaks. RT @stenbeck: Dra inte med mig i din öppenhet! – http://bit.ly/b8ocbm

  This comment was originally posted on Twitter

 • Peter

  Om man bara gör saker man kan stå för så kan jag inte se något problem att “tagga” varandra!!??

  • http://sixx.se/nextgen Fredrik Stenbeck

   Det tror jag inte alla håller med om dessvärre och det är lite det som jag syftar på i posten. Att ge eftertanke till det man postar om andra. Det betyder inte att man inte står för det man gör, men vi har alla olika nätverk och allt vill man kanske inte skall vara öppet för alla. Detta är applicerbart på alla områden och inte enbart det exemplifierade “festscenariot”. Jag ville med denna post lyfta ett viktigt ämne, med det sagt behöver inte alla hålla med så klart.

 • http://twitter.com/KLundegren KLundegren

  Tänk efter före! Bra från @Stenbeck Dra inte med mig i din öppenhet! « http://bit.ly/crfgOx

  This comment was originally posted on Twitter

 • Pingback: Loggenbloggen » Blog Archive » Får ni vara sociala på arbetstid?

 • http://twitter.com/lena_carlsson lena_carlsson

  Läsvärt: Dra inte med mig i din öppenhet http://bit.ly/cmdtTS

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/peterdagnell peterdagnell

  Intressant om öppenhet och förhållningssätt på nätet:http://bit.ly/dy7NcL

  This comment was originally posted on Twitter

 • Pingback: Öppet eller stängt. Vart är vi på väg? | SiXX - Fredrik Stenbeck

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.