SiXX

Entreprenörsträff

I går hade jag förmånen att vara en av många entreprenörer på en träff som Christian Rudolf annordnade. Ville mest bara skriva av mig att det var mycket trevligt och enormt kul att träffa alla.

Några intressanta diskussioner uppstod. De som triggade mig mest var diskussionen efter Jonas Homberts (grundare Jaycut) dragning. Diskussionen som uppstod rörde bl.a. ämnet hur Sverige är som entreprenörsland. Det är bara att konstatera att vår värdegrund i detta land är riktigt dålig för att uppmuntra entreprenörer. Varför?

Några grundläggande stoppklossar för entreprenörer i Sverige

  1. Det är fult att misslyckas i Sverige
  2. Det är heller inte tillåtet att lyckas, jantelagen
    Gillar Jantelagen 2.0 mycket bättre, dags för uppgradering kanske?
  3. Det är inte ok att fatta fel beslut
    Många har svårt att fatta beslut och inväntar konsensus. Givetvis är det viktigt att alla är med på tåget, men inget är så dåligt som att inte fatta något beslut alls. Hellre ett dåligt beslut än inget beslut alls. Att vara entreprenör innebär att fatta massvis med beslut på olika plan.

Med detta sagt är det beundransvärt hur många som ändå, trots våra 40-talist föräldrar, jante-uppfostran och beslutsångest, faktiskt väljer denna form av liv. Det är dessa människor som kommer att driva vårt land framåt och se till att den utvecklas.

Dessvärre verkar dessa punkter även gälla riskkapitalbolag och till viss mån (men inte alls i samma utsträckning) affärsänglar. Under det 1.5 år Silverbakk har funnits har vi blivit kontaktade många gånger av olika typer av finansiärer som närmat sig oss med olika typer av investeringsförslag…….inte ett enda av dessa har varit från Sverige (mestadels USA).

Varför väljer man att vara entreprenör?

“An entrepreneur is a person who has possession of a new enterprise, venture or idea and assumes significant accountability for the inherent risks and the outcome.”
Wikipedias definition av entreprenör.

Det är riskfyllt, frustrerande, motigt, stressigt, relations-påfrestande och enormt tidskrävande…………samtidigt är det helt magiskt, underbart, stimulerande och utvecklande.

Båda det positiva och det negativa är det som gör detta livsval så helt fantastiskt. Jag älskar det! Jag har mycket svårt att se mig själv som något annat än entreprenör framåt i mitt liv. Det är ett gift!

Det är människor som de som var på denna träff som gör att vårt land drivs framåt. Vi får inte glömma att det är innovation som driver världen framåt och för att innovation skall ske krävs bl.a entreprenörer.

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.