SiXX

Svenska välfärden är död och Jantelagen dödade den.

I min post på fredrikstenbeck.com om hur det skulle vara att starta företag i Asien så lovade jag att skriva av mig lite. Så här kommer det.

Min inställning till Sverige förändrats en hel del. Jag har haft det på känn tidigare, men nu verkligen fått det bekräftat. Vi har halkat efter.

Den största erfarenheten är att vi svenskar lever väldigt isolerade i vårt land. Vi tror vi är globala och tar så mycket intryck från andra länder eftersom vi måste då vi ligger så långt norr ut i världen. Min erfarenhet är tvärtom, vi lever precis så inskränkt som landet ligger norrut.

Delar in posten i ett par olika delar:
1. Den svenska välfärden
2. Företagsklimatet.
3. Nyhetsrapportereingen
4. Inställning

Den svenska välfärden

Börjar bli mer och mer övertygad om att detta är en myt, vilken värlfärd pratar vi om? Möjligtvis var det ett faktum för 20 år sedan, men vad har vi för välfärd idag. Vi har världens högsta skattetryck som skall ge oss en trygg tillvaro med modern infrastruktur (tåg, väg etc……och det funkar ju bra, eller?), bra sjukvård (inga väntetider på akuten, billig tandvård….eller hur var det nu?) och ett bra klimat för att starta, driva och utveckla företag. Jag började skriva tre stycken på just detta politiska ämne, men har raderat, då detta inte alls har för avsikt att bli en politisk post, utan en reflektion på hur andra har det vs Sverige och då primärt ur ett företags/entreprenörsperspektiv. Kontentan är att min inställning till den svenska völförden är grovt urholkad och att jag tycker den är mer myt än verklighet idag.

De länder jag refererar till har ca 50% lägre skatter och fult fungerande infrastruktur etc. Konstigt, vi som har världen bästa välfärd……

Företagsklimat

Företagsmässigt har Sverige den senaste tiden verkligen slagit sig för bröstet vad gäller ekonomin och Reinfeldt och Borg har båda varit i Davos och fått beröm (och nu gör jag något så osvenskt som att berätta att jag är just moderat och har varit hela livet, inte den tuffaste av gissningar, jag vet). Tigernation talar man om etc. Utan att vara doktor i ekonomi så kan jag konstatera att det är våra stora drakar till industriföretag som skapat denna ekonomi, visst det har startats en del nya bolag, men i grunden är det ett 20-tal stora bolag och banker som driver vår ekonomi i detta land. Att starta och driva bolag i Sverige är inte så svårt rent administrativt (det finns en myt som säger att det är svårt att starta och det håller jag inte alls med om), men att en verksamhet från start upp till ett intäktsdrivande bolag med många kunder och hög omsättning är baske mig inte enkelt med den struktur och administration Sverige har.

Det kostar skjortan att anställa. Som småföretag är det ytterst smärtsamt att behöva betala för att anställa (arbetsgivar-avgifter).

Sverige är dessutom inte ett risk-kapital vänligt land. Det är iskallt på fronten för små nystartade bolag att få kapital. Detta skrev Nya Affärer om senast i dagarna i artikeln “I Sverige är det i princip heldött“.

Så för att få fart på Sverige på riktigt behöver vi göra Sverige mer entreprenörsvänligt ur så väldigt många perspektiv. Skrev lite om detta tidigare i posten “Entreprenörsträff“.

Hur det är att starta bolag i Hong Kong och Singapore har jag skrivit om i posten “Should I start a startup in Asia“.

Nyhetsbevakningen

Har under de senaste veckorna rent ut sagt förbluffats över hur inskränkt vår nyhetsrapportering är. Tittar man på de stora nyhetsförmedlarna i Sverige så är det mestadels sensations journalistik som går att läsa. Jag har under dessa månader helt slutat att läsa svenska nyheter. Detta med undantaget från Dagens Industri. Istället är det NYT, BBC etc som får bistå mig i min allmänbildning. Ledsen, men att Persbrandt tränar med Navy Seals lockar inte (ledsen att ta ett exempel från skvallerblaska nr1, men kunde inte låta bli, det får bli lite generaliserande ibland).

Inställningen

Här handlar det istort sett om vår kära jantelag. Den genomsyrar mer än vi någonsin kan tro och gör att jag trivs så enormt utanför Sverige. Ja, jag skriver utanför Sverige, för vet att inställningen är annorlunda bara man ger sig lite söderut i Europa, till USA eller Asien. Allt från ledarskap (artikel i DI på ämnet, men DI publicerar bara ut delar på nätet så här är hela artikeln hos BBI) i veckan till hur vi hanterar framgång och motgång. Jantelagen är antagligen en av de största enskilda företeelserna som bromsar vårt land. Visst jantelagen kan beskrivas som en solidarisk lag/floskel, men med uttryck som “Du skall inte tro att du kan något” som fundament för vår syn på medmänniskor så är det inte så konstigt att vi inte främjar startups etc mer än vi gör. Titta nedan på Jantelagen och reflektera över hur det påverkar entreprenörer och nystartade företag. Hela fundamentet för att vara entreprenör är rena antagonisten till Jantelagen.

 • Du skall inte tro att du är något.
 • Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 • Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 • Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 • Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 • Du skall inte tro att du duger till något.
 • Du skall inte skratta åt oss.
 • Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 • Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Ovan från Wikipedia om Jantelagen

Slutsats, vart står Sverige idag?

Tyvärr, Sverige står sig inte som land att vara entreprenör i. För att trivas i Sverige behöver du vara ett Sandvik, Ericsson eller Electrolux. Vi andra småskitar får glatt titta åt annat håll.

Bara en sån sak som att ordet “kundorienterad” kommer på plats 54 bland ord svenska företag anser viktiga, medans det kommer som nummer 1 i länder som USA, UK och Australien. I Danmark är det iaf på plats 9, men plats 54.

Det är ju helt under isen för bövelen och väldigt mycket inifrån och ut. Igen visar det att det är de stora bolagen som har makten, små bolag kan inte ha den inställningen, men i stora bolag kan man gömma sig och försvinna dvs inte värdera kunder alls, utan se det interna som viktigare. Jag har t.o.m jobbat med företag som är så inifrån och ut att de vill att deras kunder skall anpassa sig efter deras interna processer.

Läs posten “Nyckeln till företags framgång är människor, människor, människor” hos Micco för mer om just kundorientering (ovan om kundorienterad och plats 54 etc är från den posten).

Så, då har jag lättat på locket. Jag sitter nu här på andra sidan jorden och väntar på käftsmällarna från både det ena och det andra hållet.

……eller så sållar jag mig till jante och refererar till näst sista punkten “Du skall inte tro att någon bryr sig om dig”!

 • http://www.elwirakotowska.se elwira kotowska

  aj, aj, aj…Det går inte så bra just nu? Den ena rapporten efter den andra visar hur missnöjda vi är med Sverige. Men det är kanske något bra med det? Att flera vågar ifrågasätta påståenden om “Den svenska välfärden” eller “entreprenörsvänliga Sverige” är kanske början till en förändringsprocess? Kanske nu vågar vi stampa med foten och kräva?
  ”Sverige saknar begrepp som KREATIVITET, LÄRANDE OCH INNOVATION. Det vi uppenbart saknar är värdeord som kreativitet, ständigt lärande, nytänkande och innovation. Ständigt lärande och kreativitet kommer först på 16e respektive 20e plats bland de personliga värderingarna.” (”Sveriges kultur och värdegrund 2010″). Funderade lite kring det på bloggen http://bit.ly/exDEo5 där finns även länk till en rapport som gjprdes av Innovation Inside och Userneeds i mars-december 2009.
  Det är något som hände i 2010… Vi hade slutat tro på oss själva? som land?

 • Pingback: Tweets that mention Svenska välfärden är död och Jantelagen dödade den. « Next Generation Internet -- Topsy.com

 • http://www.jesperbylund.com Jesper Bylund

  Tack.
  Ditt inlägg är helt brilliant och jag håller med fullt ut.
  Sen jag läste Atlas Shrugged som tonåring har jag undrat vad fan som håller Svenskar tillbaka. Den dolda nationalismen och jantelagen är fruktansvärda vikter runt alla svenskars vrister.

  Well said.

 • http://www.brygghusetkrog.se Reine Patriksson

  Håller själv på att starta upp ett nytt bolag. Kan säga att alla tio “Du ska inte” punkter är uppfyllda flera gånger om. Skrämmande!! Framförallt hur människor som är äldre eller har en högre maktposition i samhället har en nedvärderande inställning innan man ens sagt hej! Har lärt mig att gå förbi dom människorna….dom kan va för sig själva!!!

  • http://sixx.se/nextgen Fredrik Stenbeck

   Det är först när man ser det framför sig i skrift som man inser hur påverkade vi är av den dära Jante. Väldigt synd, det hindrar helt klart mer än det gagnar. Blev väldigt glad när jag såg din kommentar (även om det du skriver i sig inte är så upplyftande).

 • Anne Gunnäs

  Hej!

  Visst bryr vi oss om dig (fast det vet du ju´)! Kontrar därför med Jäntelagen (av Gudrun Hielte)
  1. Du ska tro att du är något.
  2. Du ska tro att du är lika god som alla andra och att alla andra är lika goda som du.
  3. Du ska tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.
  4. Du ska veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa kan du uppskatta dem som är bättre.
  5. Ibland vet du mer än andra.
  6. Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra.
  7. Du duger till mycket.
  8. Skratta åt dig själv och din värld, det gör dig fri.
  9. Du ska tro att många bryr sig om dig.
  10. Du ska tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem.
  Allt gott,
  Anne

 • http://karlroos.se Karl Roos

  Bra inlägg. Finns väldigt mycket som är så fel i Sverige men som inte vore svårt att rätta till med lite vilja. Världens högsta skattetryck är ingenting jag njuter av direkt, spelar ingen roll hur mycket tandvård jag än får..

  Vi är så bekväma i det här landet att det är äckligt. Bekvämt lata p.g.a. ett samhälle som genomsyras av sosseri.

 • http://www.doktorspinn.com Jerry Silfwer

  Tack för bra och på-tiden-viktig postning. Jag upplever detta likadant just nu. Det som stör mig är att det känns som om Sverige ändå hade ett fönster, men ignorerade det.

  (Postningen hade exempelvis även kunnat kompletteras med tankar om den svenska skolan. Där finns mycket i övrigt att önska.)

  Det är tråkigt att leva i ett land där den som vill ta täten och spurta får sig en hurring för att det är orättvist mot alla andra.

  • http://sixx.se Fredrik Stenbeck

   Hade kunnat fördjupa mig rätt mycket inom skola, sjukvård, statlig effektivitet samt massa andra poster, men valde att fokusera på företagandet. När posten publicerades (när jag uppgraderade så skickade WP ut de senaste posterna igen av nån konstig anl) blev det ett
   rackarns liv på Twitter att jag just i förbifarten skrivit om sjukvården.

   Just runt skolan fanns en väldigt stor skillnad i inställning i Singapore mot Sverige. Eftersom vi var väldigt nära att flytta till Singapore så undersökte vi skolor noga och länge och för varje besök, konversation ets insåg vi hur tragiskt dåligt skolväsende vi har i Sverige. På alla plan. Visst, där skulle man få betala 50 000SEK per termin, men med 14-17% inkomstskatt så är det inget problem.

   Idagsläget är den svenska skolan inget vi önskar vår dotter. Bara hoppas på förbättring tills det väl är dags.

   Intressant att du har liknande upplevelser som jag skriver i posten fast från den andra delen av världen än den jag var i.

 • Emmanuel

  Starkt medhåll. Jag får jämt på käften för att jag påpekar det du som skriver så bra om.

  Tack.

 • Pingback: Entrepresnörskap i Sverige | SiXX - Fredrik Stenbeck

 • Pingback: Tack Zlatan för att du gett Sverige lite stake! | SiXX - Fredrik Stenbeck

 • Pingback: Swedish Startup Sessions intervjuar Fredrik Stenbeck

 • http://twitter.com/jonashellsen Jonas Hellsén

  Riktigt bra text! Sitter själv och är irriterad så jag nästan spricker. Svenskar har dom senaste åren blivit helt fruktansvärda. Vi ska trycka ner allt och alla på jorden och tillåter ingen eller någon att för en gång skulle ha roligt och uppskatta det man gör. Jag själv håller på att försöka driva en egen firma, lite med inställningen till att bli bäst på det man gör, men blir dagligen av omgivningen påmind om att det inte passar sig att sticka ut lite. Jag är så otroligt less på den inställningen. Varför får aldrig svenskar leva ut sina drömmar utan att bli tillrättalagda, nedtryckta och gärna med en lite syrlig kommentar som “ska du inte göra något vanligt snart…”

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.