SiXX

Det är svårt att lära gamla hundar sitta

Klyscha eller inte, men hävdar att en av de största utmaningarna med få online att vara en integrerad del i ett företags dagliga arbete är just att lära gamla hundar att sitta.

Ovan tre frågor tror jag är de absolut vanligaste anledningarna till att många företag inte kapitaliserar på de möjligheter nätet faktiskt kan bidra med till de flesta företag.

  • Vad tjänar jag på det?
  • Varför skall jag ändra mitt sätt att arbete?
  • Skall jag göra detta (online) också?

Ovan gäller främst större bolag, men inom alla segment. Många teoriserar och skapar ypperliga strategier och taktiska planer, men när exekveringen skall sätta fart tappas medarbetarna bort. För att lyckas online behöver medarbetarna vara med på tåget.

Personligen tycker jag det är lite fascinerande att bara för att vi pratar online så tycker vi inte det kräver så mycket. Bara för att internet är där och steget dit alltid är enkelt och nära så behöver vi inte planera så himelens noga, riktigt så enkelt är det inte. Vi glömmer väldigt ofta bort att det är människor på insidan av företaget som behöver göra en massa jobb för att framgången skall infinna sig.

Varför skall jag ändra mitt sätt att arbeta?

Vi som människor är inte speciellt förändringsbenägna. Vi är dessutom lata. Det låter som att allt hopp är ute för mänskligheten, nejdå, men det blir bara lite mer krävande att få oss att förändra vår sätt att arbeta till att bli mer effektivt och lönsamt. Det handlar ofta om att tvinga oss att utävärdera det vi gör så att vi verkligen fokuserar på rätt sak. Eftersom vi gillar rutin och att inte ändra så mycket så gör vi troligt en hel del saker som inte är effektiva och ger maximalt resultat i en föränderlig värld (härligt motsägelsefullt). Genom att utvärdera detta så ger det att vi får lättare att förändra oss. Vi får svart på vitt att ett förnyat arbetssätt är bättre än det gamla. Som vanligt handlar det om siffror, tid och pengar

Vad tjänar jag på det?

“Jag har alltid haft mina första kundkontakter via mail eller telefon, vad skulle jag tjäna på att börja använda nätet till att bygga relationer?”

Ovan är den enskilt största punkten till varför allt inte händer över en natt. Det måste vara kristall klart för varje individ vad man tjänar på att integrera nätet i vardagen.

  • En säljare måste inse att han kan nå sin kvota snabbare.
  • En säljare måste inse att han kan få fler leads fortare
  • En säljare måste inse att han kan få fler återkommande affärer på befintliga kunder.
  • En säljare måste inse att han kommer få en bättre relation med sina kunder, partners och andra som är intresserade av området, kanske t.o.m konkurrenter.

Samt motsvarande för andra roller så klart. Alla måste tydligt se “whats in it for me”. finns inga incitament kommer inget att hända. Det gäller att hitta drivkraften hos varje roll. Missar man detta kommer det att rullas på precis som innan.

Det är därför förändringsarbete och enablement är så viktigt när det kommer till att få hela organisationer att fullt dra nytta av potentialen att på ett mer kostnadseffektivit sätt nå högre mål. Det måste relatera till varje individ.

Skall jag göra det också?

Denna post hänger ihop med både punkt 1 och punkt 2 ovan. Det är få roller som inte är 100% idag. Om man då dessutom skall se till att fläta in nätet i sin arbetsdag för att skapa nya relationer, förvalta gamla eller rent av bara dela bra saker inom företagets område så är det fakta att det tar tid. Om man redan innan har 100% så betyder det att man nu får mer än 100% i sin arbetsvardag. Få tycker att det lockar i en redan pressad affärsvärld och vardag. Här är det bara att hoppa tillbaka till punkt 1 och utvärdera vad man tjänar mest på för att sedan hoppa till punkt 2 och se vad du tjänar på det….vips har du nog löst denna punkt 3 på köpet.

Det går att lära gamla hundar att sitta

I punkten ovan skriver jag lite enkelt att “vips har du nog löst denna punkt 3 på köpet”, riktigt så enkelt är det ju inte, men genom att redan när strategi, taktiska planer och aktivitetslistor skapas ha med både förändringsplan och enablement så gör det resan betydligt enklare. Vi människor är ju tack och lov inte dumma, vi är både bildbara och intresserade. Vi vill ju göra vårt jobb så bra vi kan, bara vi får lite hjälp med att inse möjligheterna och varför det är bra för just mig så löser det sig.

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.