SiXX

Grumpy old man tycker till om mätning

grumpy old man aka Fredrik Stenbeck om att mäta onlineAtt inte mäta online på ett bra sätt är ju faktisk att gissa och det är det ju ingen som vill rapportera gissningar till ledningen eller chefen. Området har under främst sista året mognat mycket och området börjar etablera sig på många företag. Kvar är dock alla sociala medie experter som anser att mätning handlar om features i verktyg. I denna post ikläder jag mig rollen som “grumpy old man” och känner mig lite som bilden här bredvid till vänster. Noterade idag även mina första gråa hår, så posten ligger rätt i tiden. En grumpy old man på riktigt.

It’s not a feature

Åtminstånde en gång i veckan under dessa år (har jobbat med mätning online i över 4år nu) har det dykt upp olika jämförelser eller utvärderingar av verktyg som verkar inom området. Det kan vara hela monitoreringsområdet eller inom specifika områden som sociala medier. Fram för allt sociala medier har varit i strålkastarljuset de senaste åren och dessa eviga jämförelser görs i stort sett alltid på feature nivå. Jag vet inte hur många gånger jag har fått ställa frågan till de som genomför dessa utvärderingar.

“Vad är målet med att ni tittar på dessa verktyg? Vad är det för värde ni ser att ett verktyg som dessa skall tillföra er organisation?”.

Jag kan inte låta bli att kontinuerligt och ofta förundras över vilka enorma resurser som läggs på detta utan att veta varför. Att utvärdera och lägga tid på detta utan att veta varför man utvärderar?

Det handlar om busienss, glöm inte det!

Bara en kort upprepning (upprapning nästan) av vad jag skrivit så många gånger tidigare. Online handlar om affärer. Det är inte lek, det är inte en testyta, det är inte ….

Istället för att jag skriver ytterligare här kan ni läsa Jerry Silfwers post om hur en social media livscykel sett ut för många företag. Den är krass, men har sett den i verkligheten väldigt många gånger. Mognaden sker och ögon öppnas. Jag har full tilltro till framtiden och utvecklingen det senaste året är klart imponerande hos företagen. Förändringen vad gäller online tar bara lite längre tid än många andra områden. Detta främst av tre anledningar:

1. Social media experterna
De flesta självutnämnda sociala medier experter har ringa erfarenheter från insidan på större bolag. De har oftast varit egna eller jobbat/jobbar på byrå av något slag. När ett företag online enablar sina processer handlar det väldigt mycket om ekonomistyrning och förändringsarbete. Råden från de som ej har erfarenhet från insidan på större bolag kan komma att göra riktigt ont om de tillämpas.

2. Enkelheten att kliva in
Då de flesta plattformar på internet idag har väldigt låg tröskel att komma igång med och dessutom är gratis så är det många som (ofta på inrådan av de som beskrivs i punkt 1) kastar sig ut. Detta utan att tänka på vilka resurser det krävs och vem som ansvarar för vad samt vilka mål som skall uppfyllas eller vilka risker som finns.

3. Förändrat arbetssätt som påverkar alla inte bara kommunikations- och marknadsavdelningarna.
Det är ett starkt förändrat sätt att kommunicera mot vad företagen är vana vid. Allt kan inte hanteras av kommunikationsavdelning eller marknadsavdelning. Det påverkar om inte alla, så väldigt många delar av organisationen och det måste finnas med som parameter när detta arbete startar. Varje person har troligt idag redan 100% arbete och nu skall ytterligare parametrar in i bilden.

Verksamhetskunskap krävs för att genomföra dessa jämförelser

Igen är Jerry Silfwers post beskrivande, där han pekar på ett väldigt vanligt problem. Det är ofta de yngsta med minst erfarenhet som får uppgifter likt dessa. Det är direkt förödande för framgången att låta oerfarna genomföra detta. Kanske hårda ord och menar absolut inte att ungdom, nyfikenhet och nytänkade är något negativt, men verksamhetskunskap saknas ofta och det är det som är den viktigaste komponenten här, inte att man har bloggat i tre år eller har 900 vänner på Facebook. Det är betydligt bättre om man har kunskap om vilka mål företaget har med sin online närvaro och hur de olika enheterna i bolaget bidrar till att möta dessa mål. Att veta hur det interna arbetet fungerar och vilka processer som påverkas samt vilka personliga mätetal som behöver triggas för att online närvaron skall bli effektivare och stöttas av flera personer i bolaget.

Det handlar inte om flest snajsiga features. Det slutar antagligen med ett verktygsval som är bökigt och lära sig samt passar dåligt in i verksamheten och således inte stöttar företaget i att mäta och möta sina online mål.

Ja, detta inlägg hamnar i kategorin rants

Jag får ofte en grumpy och krass ton i denna typ av inlägg, men detta behövde bara ut. Jag lider så med de företag som sitter med en lösning och arbetssätt som baserat sig på en urvalsprocess likt den jag nämner ovan. Ni vet vilka ni är, ni känner det, ni vet att ni borde ha gjort jobbet själva och inte låtit den unga internetvana tjejen/killen göra jobbet eller outsourcat det hela till byrån som inte förstår sig på process och förändringsarbete på medarbetarnivå.

Klart att Ferrarin är roligare att köra än Volvon, men har man fyra barn och bor på en lerig grusväg är kanske inte Ferrarin rätt val bara för att den är roligast att köra. Troligt läggs mycket pengar på en bil som inte fyller något syfte och inte möter några av de områden man hade tängt att använda bilen till. Kanske dålig metafor, men ni kanske ser vart jag vill.

grumpy-old-man aka Fredrik Stenbeck

Nästa post lovar jag skall vara mindre gnällig och mer framåtblickande. Borde kanske skaffa denna t-shirt. Lovar att bära den med stolthet.

 • http://bisonblog.se/ Fredrik Wass

  Bra inlägg. En ytterligare aspekt som jag upplever att många inte tänker på är kvaliteten på datan också, när man ser bortom finesser och filtreringsfunktioner och tittar på vad som faktiskt går in i de olika leverantörernas verktyg. Detta kan av förklarliga skäl vara svårt för en kund att analysera eller ens förstå utifrån, likväl som det ju i slutändan kommer avgöra kvaliteten på analyserna både direkt och indirekt.
  När jag läser ditt inlägg tänker jag också på utvecklingen av intranät ute på de stora bolagen och organisationerna. Jag känner igen frustrationen därifrån. Skrev lite om det här:
  http://internetworld.idg.se/2.1006/1.406540/sa-far-intranatet-en-andra-chans

  Själv har jag jobbat på både offentliga och privata organisationer med tusentals anställda, och precis som du säger är det en rejäl utmaning att hitta system eller verktyg som kan rulla för alla, med allt vad det innebär. Det var faktiskt en av orsakerna att jag gick över till journalistbanan. Frustrationen blev för stor. ;)
  Bra att du lyfter frågan.

  • http://sixx.se/ Fredrik Stenbeck

   Tack för din kommentar Fredrik. Intressant jämföresle med intranäten. Den största anledningen till att jag började jobba med detta område för nu 4år sen är min bakgrund från just internt samarbete, produktivitet och informationsspridning. Likheterna är onekligen väldigt stora på många olika sätt, allt från mätning/mål/roi till medarbetarperspektivet.

 • Lars Lindmark

  Mäta är bra, men det måste nog sättas i ett sammanhang för att förstå helheten. Anledning att ge uppgiften till de yngsta är att ny kunskap kräver förändrat tankesätt och det är en jobbig process som ofta glöms bort. Fördelen att ge uppgiften till de yngre är att de inte behöver “lära av något” Men analysen måste göras av strateger och erfarna med helhetssyn. Annars är risken att effekten uteblir. Gillar detta sätt att beskriva helhet

  Tacit knowledge has been described as “know-how” – as opposed to “know-what” (facts), “know-why” (science), or “know-who” (networking).

  • http://sixx.se/ Fredrik Stenbeck

   Lars, tack för din kommentar. Håller inte med dig fullt ut vad gäller att ge uppgiften till de verksamhetsoerfarna (aka i många fall unga), men att ha med dessa unga nätokrater som bollplank, inspiration och/eller projketmedlemmar på olika sätt är givetvis positivt, men att släppa uppgiften till dem är inget jag förordar. Alldeles för luttrad av erfarenhet som visar på att det är en stor risk. Tror t..o.m att det är just “lära av något” är just den del som skapar lite utmaningar här.

   Kul att du gillar posten och att du just lyfter “helhet”. Det är nog den enskild viktigaste tanken när man jobbar med online idag. Alla initiativ skall leda till en bättre affär och att bara mäta t.ex sociala medier som isolerad silo kommer i långa loppet inte att tillföra verksamheten speciellt mycket.

 • Gunnar Oesterreich

  Mycket bra sammanfattat i de tre punkterna. Just att det är så väldigt enkelt att kliva in i de s k sociala medierna (föredrar uttrycket off site) gör nog många förvirrade. Dessutom är det gratis, vilket gör det ännu mer lockande. Att det innebär stora kostnader i form av förändrad organisation och nya medarbetare är det ingen som tänker på. There is free lunch!

  En annan sak är att alla talar om det och det finns nog ingen mening som inte kan avslutas med: ……….”men det ändras ju så mycket nu i och med sociala medier”….. Det kan få vem som helst att låta initierad och i framkant utan att veta vad man pratar om. Och vilken VD vågar fråga? För vem vill avslöja att man inte vet något om det senaste inom kommunikation?

  Det har också slagit mig är just de s k experterna och deras bakgrund. Det går att hitta mängder av s k konsulter, men de flesta är ensamföretagare som varit på några seminarier. De är bra på att twittra och citera andra. Börjar man syna dem i sömmarna så har de ingen eller mycket begränsad erfarenhet av hur en större organisation fungerar.

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.