SiXX

E-mail ökar stress och hämmar produktivitet

email hämmar produktivitet

Det är ingen nyhet att e-mail hämmar produktivitet, men i en nyligen genomförd studie vid University of California.

Slutsatsen är så klart att man inte skall ha sin mailbox öppen hela tiden utan att kolla den kanske morgon, lunch, kväll och även att ta lite mail-fasta. Vill man få saker gjorda så skall man inte ha sin mailbox öppen.

Några av de fakta som studien kom fram till var:

 1. Fokus och koncentration ökade vesäntligt för de som inte använde e-mail
 2. En normal person (i studien) växlar fönster på datorn 37 gånger i timmen, medans en som inte använder e-mail bara gör det 18 gånger.
 3. Genom att mäta pulsen kom studien fram till att de som inte hade mail, var betydligt mindre stressade än de som använde mail.
 4. Förmågan att koncentrera sig på samma uppgift under en längre tid ökade för de som inte hade mail.
[space height="25"]

email hämmar produktivitet

Kanske en ny produkt för att bara leverera mail vid vissa tidpunkter

Att bygga ett mail-system som bara skickar ut mail vid vissa tidpunkter per dag kanske inte är en så lysande idé, men att bygga en plugin för de större systemen (Outlook/Exchange, Notes/Domino och Gmail) där företagen kan styra när mail levereras, kanske kunde vara en god idé för produktiviteten, stressen och koncentrationsnivån i företaget. Att sedan på nått klurigt sätt ta betalt för ökad produktivitet i företaget istället för att betala för produkten upfront.

Postidé via New York Times och artikeln: “Taking E-Mail Vacations Can Reduce Stress, Study Says

Studien genomfördes i samarbete med United States Army researchers.

 • Mikael Persson

  Mkt intressant Fredrik. Jag påbörjar mitt experiment kring detta idag. Har stängt ner mailen, återkommer med mina intryck.

  • http://sixx.se/ Fredrik Stenbeck

   Kul, ser fram emot det!

 • Mikael Persson

  Sådär ja! Första veckan gick väldigt bra. Men det har varit lite svårare att följa “receptet” denna vecka. Upplevde, precis som du skriver, att min koncentration ökade och att jag var lite lugnare på dagarna. /mikael

×

privacy policy.

Genom att klicka "Spara" godkänner du att SiXX skickar sitt nyhetsbrev till dig. SiXX kommer endast att göra detta sällan och ytterst oregelbundet. Det går alltid att av-registrera via utskicken.

SiXX kommer aldrig att sälja, lämna vidare eller på annat sätt missbruka det förtroende vi fått genom att du lämnat din mail-adress till oss.